Miért fontos a tiszta konyha? Melyek azok a területek, amikre mindenképp figyelni kell?

Tippek, trükkök 2022.04.14

Egy étterem egyik legfontosabb színtere, egyértelműen a konyha, hiszen ez az a hely, ahol az étel készül és hatással lesz az összes többi folyamatra.
Több szempontból is elengedhetetlen ennek a helyiségnek a tisztántartása, mivel nem csak szigorú higiéniás előírások miatt kell figyelni a rendre, hanem mert az ételek íze is minősége is sokkal magasabb lesz.
Mindemellett pedig a folyamatos karbantartással, a konyhai gépek élettartama is sokkal hosszabb lesz.
Talán nem is gondolnánk, hogy ebben a helyiségben megannyi baktérium és kórokozó van, így kiemelten fontos, hogy gondos figyelmet fordítsunk a tisztántartásra.

Mosogatógép és mosogató
Sokan megfeledkeznek róla, hogy a mosogató és a mosogatógép tisztítása is ugyanolyan fontos, mint bármely más területé.
Hiszen a koszos edények, ételmaradékok, melegágyként tudnak szolgálni a kórokozóknak.
A nyers húst is a konyhai mosogatóban mossuk meg, és azzal, hogy mosogatószer éri ezt a területet, nem tudtuk le a tisztítást sem.
Tanácsos tehát a mosogatót – főleg, ha gyakori használat alatt áll – napi szinten takarítani.
Érdemes forró vízzel és zsíroldó tisztítószerrel alaposan áttörölni a területet.
Mindemellett pedig soha nem szabad megfeledkezni arról, hogy maga a mosogatógép is igényli az időnkénti tisztítást, amihez érdemes speciális mosogatógép tisztítót használni.

Tiszta tűzhely, tiszta hűtő
A mosogató és a mosogatógép mellett, a tűzhely és a hűtő tisztítását is rendszeressé kell tenni, hiszen a rendszeres használattól itt rengeteg kórokozó tud megragadni.
A tűzhely esetében érdemes mindennap végén áttörölni a piszkos területeket, a makacsabb szennyeződések esetében pedig egy nagyon jó praktika lehet a citromlé használata is.
Természetesen egy vendéglátó egység esetében, érdemes azért kifejezetten erre a célra való tisztítószereket használni, hiszen egy ilyen helyen az átlagnál sokkal nagyobb az igénybevétel.
Végül pedig fordítsunk különös figyelmet a hűtőre és a fagyasztókra, mivel a penészek és a gombák kifejezetten szeretik a nedvesebb helyeket.
Ügyeljünk arra, hogy ezeket a területeket minél gyakrabban töröljük át fertőtlenítő hatású tisztítószerekkel, valamint mindig figyeljünk arra, hogy ne legyenek romlott, vagy lejárt szavatosságú ételek a hűtőben, hiszen ilyenkor a még tökéletes állapotban lévő termékek fogják bánni.



Nem szabad kihagyni a legkisebb részleteket sem!
Mindezek mellett még érdemes fokozott figyelmet fordítani olyan apróságokra is, mint a vágódeszkák sterilizálása, vagy a mosogatószivacsok gyakori cseréje, illetve fertőtlenítése.
Tartsuk tisztán a konyhánkat, hiszen a munkakedv is sokkal jobb egy szép és rendezett környezetben, ezzel együtt pedig a hatékonyságot is növelni tudjuk.

Válogass kedvedre kínálatunkban, hogy a tiszta konyhádban minőségi termékek legyenek!

Ajánló

Milyen szabályozásokra kell figyelni, ha éttermet szeretnénk nyitni?

Ha ezt a cikket olvasod, akkor valószínűleg éppen étterem nyitás előtt állsz, vagy legalábbis elkezdett megszületni a gondolat a fejedben, hogy te is belépsz a vendéglátás csodálatos világába. Ebben a cikkben egy nagyon fontos és vízválasztó dologról lesz szó, így mindenképpen érdemes tovább olvasni

Mit lehet kezdeni a növekvő energiaárakkal a vendéglátásban?

Az elmúlt félévben drasztikus emelkedésnek indultak az energiaárak, ezt azonban leginkább az ipar szereplői érezhették meg. 2022 januárjától pedig egyesek akár 60 %-kal is többet fizethetnek az áramért, mint korábban.

Ipari mosogatógép választása

Ipari mosogatógép vásárlás elött áll? Nem tudja melyiket válassza? Elveszik a szakkifejezések között? Összeállítottunk egy kis segítséget ipari mosogatógépek vásárlásához. Célunk segíteni a szakkifejezések megértésébe, hogy az Ön számára legideálisabb mosogatógépet válassza.
Mentett termékek (0)